Rusztikus levendulatorta fehércsokis mascarpones krémmel
Idén ez az utolsó levendulás bejegyezés a blogon, így jövőre még bőven maradnak kiaknázatlan lehetőségek, mivel a levendula virágzatának rengeteg felhasználási lehetősége létezik.
Ezt a szuper finom tortát Édesanyám születésnapjára készítettem, és talán ez volt az első olyan tortám, amellyel én magam is meg voltam elégedve, mivel egy friss nyári süteményt sikerült belőle kihoznom. Ettől függetlenül sajnos a cukor mennyisége még így is meglepően sok, azért, hogy a levendula szirup szépen besűrűsödjön.
A recept a következő.
hv:
tésztához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 púpozott evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A forma átmérője: 18 cm. Ebből az adagból 2 piskótát készítettem.
Krémhez:
- 1 nagyobb csokor levendula
- 1-1,5 dl víz
- 25-30 dkg nádcukor
- fél kg mascarpone
- 20 dkg fehércsoki
- 0,5 dl tejszín
- 2 citrom leve
elkészítés:
Először is összekeverjük a tészta hozzávalóit, akként, hogy a tojásfehérjét különválasztjuk, és kevés sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztához adjuk, úgy hogy ne törjük össze a habot. A 18 cm-s tortaformában 2 adagot lehet elkészíteni ezzel a mennyiséggel, így szép magas lesz a torta.
A sziruphoz először feltesszük a vizet forrni a cukorral, majd leszedjük a levendula virágzatot. Amikor besűrűsödött a szirup hozzáadjuk a virágokat, és kb. 5 percig főzzük. A főzést követően állni hagyjuk fedő alatt 1 óráig.
A krémhez kevés tejszínen megolvasztjuk a csokit, majd hozzáöntjük a mascarponéhoz. Ha kihűlt a szirup, mehet az is bele, illetve a citrom. Amikor a piskóták is kihűltek, mindkettőt 2 egyenlő részre vágjuk, majd megkenjük krémmel kívül-belül.
Ebben a tortában talán az a legjobb, hogy gyorsan elkészül, nem túl macerás, viszont nagyon finom és a megszokottól eltérő ízvilága van.