Csipkebogyó gyűjtése, felhasználása

Idén először tervezem, hogy elmegyek csipkebogyót gyűjteni, mivel igazság szerint tavaly volt az első találkozásom ezzel a növénnyel, és magam is meglepődtem, hogy mennyire ízlenek a belőle készített ételek, italok.

Úgy rémlik kisgyerekként párszor próbálták belém diktálni, mondván, hogy magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, noha a feldolgozott (hőkezelt) csipkebogyó vitamin tartalma jóval alacsonyabb, mint a friss termésé. Egészen pontosan a termés miután megcsípte a dér sem bír olyan magas C-vitamin tartalommal, mint a kevésbé beérett társai, ezért, ha elsősorban ilyen céllal fogyasztanánk a csipkebogyót, érdemes már most nekiállni szüretelni a bokrokat.

 A csipkebogyó tehát a fentiek alapján gyűjthető belátásunk szerint már az éjszakai fagyok előtt is egészen novemberig.

 

Lelőhelye

Erdős területeken, ..... található meg leginkább. A szedésekor ügyeljünk arra, hogy ne kopasszunk meg egy-egy bokrot teljesen, gondoljunk az erdő lakóira is. Ha gyűjteni szándékozunk, érdemes azt is számításba venni, hogy a csipkebogyó bokor szúrós, ezért ajánlott kesztyűt vinni. 

 

A csipkebogyó felhasználása

Lekvár

A csipkebogyót sokféleképpen felhasználhatjuk. Nagyon finom lekvárként elkészítve, ám ez nem egyszerű feladat. Először megtisztítjuk a leszedett bogyókat, majd a benne lévő szőrös magokat szűrő segítségével lehet eltávolítani. Ezután a bogyókat fel lehet tenni főni annyi vízben, ami ellepi. Egy órával később át kell turmixolni az egészet. Majd végül egy 100 den-es harisnyán ismét át kell szűrni az egész lekvárt, hogy semennyi mag, szőr ne maradjon benne. Nem állítom, hogy kevés energia/idő befektetéssel jár. Mindezek ismeretében szerintem már senkit nem kell, hogy meglepjen, miért drága csipkebogyó lekvárja.

Egyébként több faluban rendeznek  évente csipkebogyó-fesztivált, ahol beszerezhető a lekvár a hozzáértő helyiektől. Mi tavaly Kalotaszentkirályon (Erdély, Románia) néztük meg, hogyan készítik a falubeli nénik sok éves tapasztalattal a lekvárt. Idén október 22-én rendezik meg a Csipkebogyó Fesztivált.

 

 

Tea

A csipkebogyó teája egyszerűbben elkészül. Itt is érdemes kivágni a szőrös részt a gyümölcshúsból, majd apró darabokra kell összetörni azt. Ezután beáztatjuk egy éjszakára hideg vízbe, majd felmelegítés után fogyasztjuk. Azért jó ez a módszer, mert ha nem forraljuk fel a teát, akkor jobban megmarad a vitamintartalma. Szárított gyümölcsből is elkészíthetjük, de ebben az esetben tartsuk szem előtt, hogy a dércsípte csipkebogyó szárításra nem alkalmas. 

 

Szörp

Mindenekelőtt a frissen szedett, érett csipkebogyókat össze kell törni szörpkészítéskor is.Amennyi a térfogata, kétszer annyi vízzel kell felönteni. Lassú tűznél melegítjük, de ne forraljuk fel! Ezután két napig állni hagyjuk. Utána szűrőre tett tiszta vászonruhán átszűrjük, és minden egyes liter léhez 80 deka cukorból nagyon kevés vízzel sűrű szirupot főzünk. 

  

Forrás: 

http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/csipkerozsa-rosa-canina

http://www.gasztrokaland.hu/cikk/show/1299