Kezelt citrusfélék tisztítása
Amennyiben szeretnénk felhasználni a citrom/narancs/grapefruit (és lehetne még sorolni) héját (pl. limonádéba, süteményekbe), és nem bio/kezeletlen citrust választunk, mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetni a citrusok megfelelő tisztítására, mivel azokat növényvédő -és gombaölőszerekkel vonják be.
Milyen szerekről van szó, és miért lehetnek károsak az egészségünkre?
A használt kémiai vegyületek az alábbiak:
- bifenil (E230), az orto-fenil-fenol (E231), és a nátrium-orto-fenil-fenolát (E232), tiabendazol (E233).
E szerek az emberei szervezetre gyakorolt hatásukkal kapcsolatban egyelőre nincsenek vizsgálati eredmények, viszont "tiabendazol egereknél vesekárosodást, a húgyhólyagban pedig hiper- és metapláziát okozott (jóindulatú szövetfelszaporodás, amely a rák megelőző állapotának számít). Egy másik, 2002-ben publikált, szintén japán vizsgálat szerint pedig, amely 39 különböző élelmiszeradalékra terjedt ki, a bifenil, a nátrium-orto-fenil-fenolát, és a tiabendazol is károsította a kísérleti egerekben a gyomor-béltraktus szerveinek DNS-ét. Valamint több vizsgálati eredményben megemlítik, hogy a tiabendazol és a bifenil, illetve a tiabendazol és az orto-fenil-fenolát kombinációja esetében fokozott a hólyagrák kialakulásának esélye." (www.tudatosvasarlo.hu)
A fentiek ismeretében hogyan fogyasszuk a citrusfélék héját?
- A legjobb, ha bio/kezeletlen citrusokat választunk, melyeket nehezebb beszerezni, de azért megoldható. Néha nagyobb áruházláncokban is fellelhető, de biopiacon, kistermelői hálózatoknál (pl. Neked terem) szinte mindig rátalál az ember.
- Ha mégis a kezelt héjú citrusoknál maradunk nagyon fontos, hogy igyekezzük alaposan megtisztítani. Sajnos teljesen nem fogjuk tudni, de a következő praktikával a szennyeződés nagy részétől megszabadulhatunk:
1. Forró vízbe áztassuk a citromokat legalább fél órát;
2. szórjunk rájuk szódabikarbónát, majd kefével aloaposan dörzsöljük át a citrusokat;
3. végezetül ismét áztassuk be őket fél órára forró vízbe.
A tisztítás után, ha jól végeztük a dolgunkat és megszagoljuk a citrusok héját, szinte semleges illatuk lesz.