A tökéletes levendula szörp
Próbáltam már többféle szörp receptet, de mikor ahhoz a ponthoz érek, hogy bele kellene öntenem 1 liter vízbe 1 kg cukrot, minden alkalommal hátrahőkölök kicsit, hogy noha ebben legalább semmilyen tartósítószer nincs, mégis úgy érzem, hogy instant cukorbeteg leszek mire elfogy a teljes adag. Viszont tény, hogy egyszerre nem kell belőle sokat meginni, és legalább tudom hogy mi van benne :)
Szóval a recept:
hv:
- 1 liter víz
- 1 kg cukor vagy xilit/stevia (egyébként ez a mérték nem kőbe vésett, ízlés szerint lehet kevesebb is, de akkor vizesebb lesz a szörp állaga)
- 1 citrom leve és 2 tk citromsav (gyógyszertárban beszerezhető, és gyönyörű lilás színe tőle a szörpnek) vagy 6 citrom leve - ha bio citromot használunk, mehet bele a héja is
- minél több szárított levendula virágzat - én 6 db közepes méretű csokrot használtam fel
elkészítés:
Miután száraz helyen állt legalább 1 hetet a levendula, elkezdhetjük a feldolgozását. A virágzat lemorzsolásához érdemes gumikesztyűt húzni, mert nélküle könnyen megsérthetjük a kezünket. Fontos, hogy a növény szárai ne kerüljenek bele a szörpbe. Egyik alkalommal próbáltam megúszni a pepecselős munkát, és szárakkal együtt az egész levendulát beledobtam a lábasba, amitől jó erős gyógynövényes íze lett a szörpnek. Nem volt rossz, de nem ezt az eredményt akartam produkálni :)
Miközben megszabadítjuk a a virágot a szártól, fel lehet tenni a a vizet és a cukrot melegedni a tűzhelyre. Mikor a cukor elolvadt, de még nem forr, mehet bele a virág is. Forralás után még 2-5 percig főzzük fedő alatt, majd állni hagyjuk egy teljes napra, hogy a levendula íze minél intenzívebb legyen.
Másnap ismét felforraljuk egyszer, hogy besűrűsödjön a szörp, majd levesszük a tűzről, és beletesszük a citromot/citromsavat, amitől gyönyörű bordós-lilás színe lesz.
És már mehet is a kiöblített üvegekbe a szűrőn keresztül.
Mivel tartósítószert nem rakunk a szörpbe, felbontás után hűtőben kell tárolni.