Halloweeni fahéjas sütőtökös pite
A hosszú hétvégére és a halloween-ra tekintettel elkészítettem a nagyon vajas sütőtökpitémet. Sajnos arra már csak a sütés közben jöttem rá, hogy ez a vajmennyiség (kb. 30-40 dkg) kifolyik a meleg hatására a piteformából, és elkezd leégni a sütő alján irdatlan mennyiségű füsttel beborítva az egész lakást. Szerencsére azért túléltük nagyobb katasztrófa nélkül, és még a süti is finom lett, kivéve persze, hogy átvette az égett vaj szagát, de nézzük a jó oldalát, ettől érezzük, hogy rusztikus, házi készítésű süteményt fogyasztunk :) Ettől függetlenül a receptben már csökkentettem a vaj mennyiségét.
A recept:
Hozzávalók:
a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1+1 tojás
a töltelékhez:
- 75 dkg sütőtök
- kevés olíva olaj
- 1 dl tej
- 9 ek méz
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- fahéj és szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztához a lisztet, a cukrot, a vajat összemorzsolgatjuk, majd a tojást hozzáadva kézzel összegyúrjuk, és betesszük a hűtőbe.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Ehhez felraboljuk és meghámozzuk a tököt, majd kevés olíva olajon megpirítjuk. Ezt követően felöntjük vízzel, és puhára főzzük.
A tökhöz pürésítés közben hozzáadjuk a tojást, a vajat, a mézet és a fűszereket.
A tésztát óvatosan kinyújtjuk, de fontos, hogy a deszkát a jól lisztezzük be, mert a vaj mennyisége miatt könnyen letapad.
Végezetül már csak a tésztába öntjük a tölteléket, és először 20 percig sütjük 200 fokon, majd 30 percig 180 fokon, de ekkor már takarjuk le a pite széleit, mert megéghet.